Gratis verzenden en retourneren
Snelle levering
Achteraf betalen
Persoonlijk advies
Menu
0
Hulp nodig bij je keuze?

Een hoofdkussen is een hoes welke gevuld kan zijn met diverse materialen. Goede hoofdkussen dienen ervoor je hoofd ondersteuning te geven tijden het slapen, en je goed uitgerust wakker wordt. Hoofdkussens zijn er verschillende maten en vormen, en daar ieder mens uniek is, er is geen slaapkussen welke perfect is voor iedereen, maar moet je kijken naar welke het beste bij jou past.

Hoe kies ik het beste hoofdkussen?

Om het voor jou perfecte kussen te kiezen is het van belang om te bepalen in welke houding jij de nacht doorbrengt.

Globaal kun je 3 verschillende slaaphoudingen onderscheiden; namelijk de buikslaper | de zijslaper | de rugslaper.

De houding waarin je het meest ligt gedurende de nacht bepaalt namelijk de ondersteuning die het slaapkussen aan je hoofd en nek moet geven. Uiteraard lig je niet de gehele nacht in dezelfde houding. Uit slaaponderzoek is zelfs gebleken dat je gemiddeld 40x per nacht draait.

Het kan dus zijn dat je in je slaap wel eens draait van je zij op je rug. Voor het vinden van een goed hoofdkussen, kun je het beste de houding kiezen waarin je in slaap valt.

Voor elke slaaphouding het perfecte hoofdkussen

Een veelgehoorde klacht van mensen die op een verkeerd kussen slapen is dat ze last van hun nek hebben, of dat ze ’s ochtends wakker worden met een tintelend gevoel in arm en/of vingers. Vaak een teken dat het tijd is het slaapkussen te vervangen.

Het belangrijkste wat je voor ogen dient te houden bij een hoofdkussen kopen is dat de nek en rugwervels in een mooie rechte lijn lopen. Op deze manier kunnen je wervels het meeste ontspannen. 

Een goed hoofdkussen vind je dan ook door rekening te houden met de hardheid van je matras, je postuur en de ruimte die hierbij ontstaat tussen je matras en nekwervels.

Goede hoofdkussen kiezen

Het is dus van belang dat je wervels in een rechte lijn ligt om zo nek en rugklachten te voorkomen. Wanneer je online een hoofdkussen wil kopen kan ik dit uiteraard niet beoordelen, maar kan ik jullie door zo uitgebreid mogelijk informatie te verschaffen wel helpen het voor jou beste kussen te vinden.

Hoofdkussen voor rugslaper

Door op je rug te slapen ontlast je je gewrichten en ligt je lichaam er ontspannen bij. Wanneer je op je rug slaapt is het van belang dat je hoofdkussen niet de dik, maar ook zeker ook niet te dun is. Wanneer je slaapkussen te hoog is, ligt je hoofd namelijk tijdens het slapen voorovergebogen en kan dit nekklachten veroorzaken.

Je hoofd dient zo op het hoofdkussen te liggen dat de holte tussen je nek en de matras goed ondersteund is, en dient dan ook niet te hard te zijn zodat je hoofd in het kussen kan zakken en zo zorgt voor de optimale ondersteuning. Je hebt een ruime keuze in een hoofdkussen als rugslaper. Middels onderstaande link kun je makkelijk alle kussens als rugslaper bekijken:

Wil je graag weten welke kussens voor rugslapers favoriet zijn onder mijn klanten? Lees dan eens mijn blog: Top 5  beste kussens voor rugslapers.

Hoofdkussen voor buikslaper

Als buikslaper mag je je tot de 'selected few' rekenen.

Buikslapen is echter de minst gunstige manier van slapen. Ben je een buikslaper dan dient je hoofdkussen zo dun mogelijk te zijn, of beter nog gebruik helemaal geen kussen. Omdat je je hoofd automatisch opzij draait om adem te kunnen halen geeft dit direct een belasting voor je nekwervels. En indien je een te hoog slaapkussen gebruikt komt zal de belasting van je nekwervels nog meer toenemen. 

Maar wanneer je het liefst op je buik slaapt is een heel zacht, vormbaar en veerkrachtig slaapkussen een goed hoofdkussen om de druk op je nekwervels te beperken. Middels onderstaande button kun je de verschillende kussens als hoofdslaper bekijken.

Hoofdkussen voor zijslaper

De meest favoriete slaaphouding is het slapen op de zij. Hoewel er met enige regelmaat van de linker naar de rechterzijde wordt gedraaid is dit de meest populaire houding voor de meeste mensen. Zorg wanneer je op je zij slaapt voor een goede ondersteuning tussen je nek en het matras. Als zijslaper heb je meestal een wat dikker kussen nodig omdat de je op je schouder ligt en de ruimte tussen nek en matras hierdoor groter is om op te vullen.

Net als bij de andere slaaphoudingen is ook hier de hardheid van je matras en je postuur ook van belang voor de juiste keuze van je hoofdkussen. Wanneer je op een stevig matras slaapt, en maar een smal postuur hebt, dan krijgt je schouder niet de mogelijkheid om in je matras weg te zakken wanneer je op je zij ligt. Je hebt dan een iets dikker kussen nodig dan wanneer je met een stevig postuur op een zacht matras slaapt. Daarbij zal de schouder bijna geheel in het matras wegzakken. Bekijk hieronder de verschillende kussens bekijken voor zijslapers.

Soorten hoofdkussens

Hoofdkussens zijn onder te verdelen in 3 types :

Het aanbod in hoofdkussens is enorm, en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Maar alle hoofdkussens kunnen onderverdeeld worden in grofweg 3 categorieën. Hieronder zal ik ze kort beschrijven:

  • Puntkussen - Een puntkussen is het meest voorkomende hoofdkussen waar we al jaren op slapen. Het slaapkussen is verkrijgbaar met verschillende vulmaterialen.
  • Boxkussen - Een boxkussen heeft een opstaande rand rondom het kussen. Door de opstaande rand geeft het hoofdkussen extra ondersteuning aan de nek. Een boxkussen is zowel voor de zij- als rugslaper zeer geschikt, en is verkrijgbaar met verschillende vullingen.
  • Ergonomisch hoofdkussen - Een ergonomisch hoofdkussen is een voorgevormd kussen met bijvoorbeeld een nekrol of een uitsparing voor de schouder. Ze zijn speciaal ontworpen om te zorgen voor een perfecte lighouding. Een ergonomisch hoofdkussen is meestal gemaakt van latex of visco elastisch traagschuim.

Verschillende formaten van hoofdkussens

Hoofdkussen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De 'standaard' maat in Nederland is de maat 60 x 70 cm. Dit is ook de maat van de kussenslopen die je bij de verschillende dekbedovertreksets krijgt geleverd. Echter met de komst van de ergonomische kussens wordt er vaker afgeweken van deze standaard maat. Zo zijn er onder andere ook kussens in de onderstaande maten:

  • 36 x 60cm
  • 38 x 65cm
  • 40 x 60cm
  • 45 x 60cm
  • 50 x 60cm

Verschillende materialen van hoofdkussens

Net als al het andere beddengoed zijn ook hoofdkussens verkrijgbaar in verschillenden materialen. Ik heb hier ook al eens de blog: 'Welk materiaal hoofdkussen' over geschreven.

Hieronder zal ik zo de mogelijkheden uitgebreid beschrijven zodat je een goede keuze kunt maken.

Donzen hoofdkussen

  • Donzen hoofdkussens - Dons is zeer veerkrachtig en licht materiaal en heeft een hoog vermogen om vocht af te voeren. De donzen kussens worden aangeboden in de diverse ‘hardheden’. De hardheid van een donzen kussen wordt bepaald door de verhouding van dons en veertjes. Hoe meer dons er in het hoofdkussen zit hoe zachter het slaap kussen.
  • Synthetisch hoofdkussen - Een hoofdkussen met een synthetische vulling is vaak gevuld met synthetische bolletjes of een soort vlies van een synthetisch materiaal. Doordat de synthetische vulling vaak zeer luchtig is, en gemaakt van holle vezels, zorgen deze kussens voor een goede vochtregulatie. Vaak zijn synthetische kussens voorzien van een rits waardoor je de mogelijkheid hebt om de hoeveelheid vulling zelf aan te passen. Daarnaast zijn de meeste synthetische kussens makkelijk zelf te wassen.
  • Traagschuim hoofdkussen  -Een traagschuim hoofdkussen is zeer vormvast en gemaakt van een visco-elastich schuim welke reageert op je eigen lichaamswarmte. Hierdoor vormt het kussen zich tijdens het slapen aan je lichaam aan. Een visco-elastisch traagschuim hoofdkussen kan iets broeierig aanvoelen en is wanneer je veel transpireert niet echt aan te raden.
  • Wollen hoofdkussen - Een wollen kussen bestaat veelal uit een katoenen tijk welke gevuld is met wolbolletjes. Wol is een natuurlijk materiaal en heeft als eigenschap dat het een zeer hoog vocht opnemend vermogen heeft en dit vocht ook zeer goed weer ventileert. Wanneer je ’s nachts veel transpireert is een wollen kussen dan ook een ideaal kussen. De wollen hoofdkussen kussens zijn vaak voorzien van een rits. Hou er rekening mee dat een wollen hoofdkussen soms een lichte geur kan bevatten.
  • Latex hoofdkussen - Een hoofdkussen van natuurlatex is de kern gemaakt van sap van de rubberboom. Het wordt ook wel eens rubberlatex genoemd om die reden. Door de verwerking van het sap van de rubberboom tot natuurlatex ontstaan er kleine luchtbelletjes die de latex zijn bekende zachtheid en veerkracht geeft. Een latex hoofdkussen behoudt langdurig zijn oorspronkelijke vorm en veerkracht. Ze voelen wel iets warmer aan en nemen minder vocht op, maar hebben wel een zeer hoog ventilerend vermogen.
  • Kapok hoofdkussen - Kapok vulling is een materiaal welke gemaakt wordt van de noten uit een kapokboom. De dons uit de kapoknoot wordt gebruikt voor de vulling. Een slaapkussen met een vulling van Kapok wordt vaak als stevig ervaren. Een kapok slaapkussen heeft een hoog vochtregulerend vermogen en voelt koel aan. Kapok verliest echter wel na verloop van tijd zijn stevigheid.
  • Zijde hoofdkussen - Slapen op een hoofdkussen van zijde is volgens sommigen een ware sensatie. Zijde voelt heerlijk zacht en heeft daarnaast alleen maar goede eigenschappen. Zo heeft het een zeer hoog vocht opnemend vermogen ( zo'n 30 % van zijn eigen gewicht) en wordt dit vocht ook snel weer afgegeven. Daarnaast is zijde temperatuur regulerend, hypoallergeen, antibacterieel en sterk.

Zachte, medium of harde kussens

De hoofdkussens in mijn webshop zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden. Zo kun je kiezen uit Soft, Medium en Firm. Maar er zijn ook enkele merken zoals de Down Surround kussens van Brinkhaus waar je de keuze hebt uit een extra soft en extra firm uitvoering.

Hoofdkussen nekklachten

Welk hoofdkussen bij nekklachten?

Wordt jij 'ochtends wel eens wakker met nekklachten? Of merk je dat jouw nekwervels gedurende de nacht wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken? Dan is het misschien een goed idee om eens te kijken om een nieuw kussen te kopen. Maar Welk kussen gebruik ik het beste bij nekpijn?

Een kussen welke je nek direct ondersteunt zodra je je hoofd erop legt is dan een goede optie. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar een zogeheten boxkussen of een ergonomisch kussen. Deze hoofdkussens hebben een opstaande rand, die de ruimte tussen je hoofd en matras goed vult. 

Welk hoofdkussen bij allergieën?

Wanneer je last hebt van allergieën is het van belang dat je een kussen kiest welke je op 60graden kunt wassen. Bij een temperatuur van 60 graden worden alle bacteriën, inclusief de huisstofmijt, gedood.Maar wanneer je specifiek allergisch bent voor de huisstofmijt, dan kun je filteren op de eigenschap anti-huisstofmijt en dan krijg je de kussens te zien die voorzien zijn van een speciale tijk die de huisstofmijt niet doorlaat.

Slaapkussen wassen?

Verschillende hoofdkussens in mijn webshop kun je wassen. Let hier uiteraard wel op wat er hierover op het label staat. Wanneer het echter niet echt noodzakelijk is, dan is mijn advies om je kussen regelmatig op te schudden en in de raamopening te laten luchten. Op deze manier gaat je slaapkussen het langste mee.

Hoofdkussen kopen?

Zoals je hierboven hebt kunt lezen, vraagt het kiezen van een goed hoofdkussen om nogal wat keuzes. Mocht je aan de hand van bovenstaande nog vragen hebben. Ik help je graag bij met advies bij het kopen van een nieuw hoofdkussen.

Om je nog een extra keuzehulp te bieden heb ik een kussenwijzer ontwikkeld. Hierin worden de verschillende kussens voor de verschillende slaaphoudingen beschreven en wordt er ook nog iets dieper ingegaan op een goed slaapkussen bij nekklachten. Bekijk via onderstaande button mijn kussenwijzer.

 

 

 

Monique

WIL JE GRAAG ADVIES BIJ JE KEUZE? VRAAG HET MONIQUE

MailTelefoonWhatsApp

 

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer je last hebt van nekklachten is het ven belang dat je nej gedurende de nacht voldoende ondersteuning krijgt. Omdat deze vraag zeer regelmatig gesteld wordt heb ik hier een aparte pagina voor geschreven. Hoofdkussen bij nekklachten

 

Slaap op je rug of zij met een kussen dat je nek ondersteunt en je ruggengraat recht houdt. Vermijd slapen op je buik. Omdat deze vraag zeer regelmatig gesteld wordt heb ik hier een aparte pagina voor geschreven. Slapen met nekpijn

Gemiddeld gaat een kussen 2 tot 5 jaar mee, afhankelijk van het materiaal en onderhoud.Lees hier 6 tips om je kussen langer mee te laten gaan.

Of je je kussen kunt wassen is afhankelijk van de vulling. Indien de vulling niet gewassen kan worden, zoals latex of traagschuim, dan kan de tijk wel van het kussen worden gehaald en gewassen. https://www.dekbedovertrekkenenzo.nl/hoe-moet-ik-mijn-kussen-wassen/" target="_blank" rel="noopener">Je kussen wassen.
 

Wil je op de hoogte blijven van alle leuke nieuwtjes en acties?

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kun je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

Je hebt geen artikelen in je winkelwagen.

Totaal incl. btw:€0,00
Klarna Betaal lateriDealPayPalGiftcardCreditCardBancontactKBCBelfius

Taal & Valuta

Product filters

Prijs
Min: €0
Max: €300
Merken
  • Bekijk meer
Materiaal
  • Bekijk meer
Slaaphouding
Eigenschappen
  • Bekijk meer
Artikel